Konu ayırmadan her türlü güncel genel konular

14 Mart 2017 Salı

Antarktika Kıtasının Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın en güneyinde bulunan kıta, Antarktika Kıtasıdır. Yaklaşık 14 milyon km kare Avrupa ve Avustralya Kıtalarından büyüktür. %97'si buzlarla kaplıdır. Bu buzların kalınlık ortalaması 1.6 km kadardır. En kurak ve en soğuk kıtadır.
antartika kıtası


1820 yılında bulunan kıta, 1800'lü yılların sonlarına kadar hiç kullanılmadığı tahmin ediliyor. İlk resmi kullananın ise harita bilimi üzerine çalışmalar yapan İskoç bilim adamı J. George Bartholomew olduğu biliniyor.

Bu kıtada farklı türde hayvan ve bitki türlerinin yaşadığının görülmesi, iklim ve doğa farklılığı bilim adamlarının bu bölgeye merakını artırmıştır. Bir çok araştırmalara ev sahipliği yapan kıta uzun süreli yaşama imkan vermez. Daha çok kıyılarda kurulan bilim istasyonlarında yaklaşık olarak 4-5 bin kadar araştırmacı bulunuyor. Sadece soğukta yaşama ayak uydurabilen hayvanlar ve bitkiler götürülüyor. Kıtadaki bilim adamları hayvanlar, buzullar, atmosfer hakkında araştırmalar yapıyorlar. Kıtada ulaşım aracı olarak kar motorsikletleri kullanılıyor. Araştırmacıların en büyük korkusu kar fırtınası. Çünkü her an her yerde kar fırtınası başlayabilir.

Ayrıca Antarktikaya gezi amacıyla turlar düzenleyen şirketler vardır. Bu geziler oldukça maliyetlidir. 2 haftalık bir Antarktika gezisi kişi başı 10 bin Euro maliyeti bulabilir.

Kıtaya rağbetin artmasıyla 1959 yılında 12 ülkeyle Antarktika antlaşması yapıldı. 1961 yılında yürürlüğe giren antlaşmada şu an 50'ye yakın ülkenin imzası var. Türkiye de 1996'da imzalayarak bu antlaşmanın şartlarını kabul etti. Antlaşmanın temel maddeleri şunlardır:

  • Barışçıl olarak kullanılmalıdır.
  • Av amacıyla kullanımı yapılamaz.
  • Barışçıl amaçlar dışında askeri amaçlar dışında kullanılamaz.
  • Herhangi bir gruba ait değildir.
  • Herhangi bir ülke veya kıta tarafından yönetilemez.
  • Nükleer füzeleri test etmek gibi şiddet amacıyla kullanılamaz.

Antarktika'da buzla gizlenmiş bazı önemli yerler vardır: Bunlar Vostok Gölü ve Gamburtsev Dağlarıdır. Vostok Gölü, 250 km uzunluğunda ve 50 km genişliğindedir. Vostok Gölünün 15 milyon yıldır buzlarla kaplı olduğu tahmin ediliyor. Gamburtsev Dağları ise Avrupada bulunan Alplerin büyüklüğündedir. Tüm bunlar buz altında çalışan radar cihazları ile tespit edilmiştir.

Antarktika'da az sayıda bitki yetişiyor. Bunun sebebi fazla nem olması; güneç ışığı ve iyi toprak yapısı olmamasından kaynaklanıyor. Buradaki en önemli organizmalar planktonlardır.


Kıtada iklime hemen ayak uydurabilmiş olan balina, penguen, fok ve bazı kuş türleri yaşar. Bu hayvanların en önemli besin kaynakları burada yaşayabilen deniz hayvanlarından karides türü canlılardır.

0 yorum:

Yorum Gönder